HAZ

BİLİMİN AYAK İZLERİNİ AVRUPA’DA TAKİP ETTİK

“Bilim bizde toplanır ve bizden dağılır.” sloganımız doğrultusunda okulumuz, bilimsel gelişmeleri takip etmeyi ve uygulamayı her zaman ilke edinmiştir. Bu amaçla, 26-30 Mayıs 2017 tarihleri arasında Ortaokul ve Lise öğrencilerimizle dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olan CERN’e bir gezi düzenledik. Anadolu ve Fen Lisesi Müdürümüz Mehmet SAĞLAM, Fizik Öğretmenimiz Özge BUDAK ve Fen Bilimleri Öğretmenimiz Hande TÖLÜV eşliğinde gerçekleşen gezinin CERN öncesi durağı Fransa’nın Paris kenti oldu.

Pariste, Eiffel Kulesi gölgesinde tadılan yerel lezzetler sonrasında, Sacre Coeur Katedrali ve Ressamlar Tepesinin eşsiz manzarasından şehrin doyumsuz manzarasını izledik, Champs-Ellyses caddesinde keyifli bir tur attık. Ertesi gün Euro Disneyland’de herkes çocukluğunu bir kez daha yaşarken muhteşem bir havai fişek gösterisiyle günü tamamladık.

Gezinin devamında, Paris Gare De Lyon tren garından hareket ederek temiz havası, düzeni ve yeşille mavinin buluştuğu muhteşem manzarasıyla ünlü Lozan şehrine geçtik. İsviçre’de Leman gölü kıyısındaki yürüyüşün ardından, ülkemiz tarihi için büyük öneme sahip olan Lozan Barış Antlaşması’nın yapıldığı oteli ziyaret ettik. Geziye lezzetli bir mola vererek NESTLE çikolata fabrikasında üretilen ilk sütlü çikolataları tattık. Heidi çizgi filmindeki Alp dağları kıyısında yer alan Gruyere’de eşsiz manzarayı izlerken de peynir fondünün tadına baktık.

Gezinin en heyecanlı anları CERN’de bilimle dolu geçirdiğimiz gün oldu. Önce Globe Science Expo adlı kürede, evrenin oluşumunu üç boyutlu bir görsellikle izledik. Ardından, CERN’de görev yapan bilim insanlarıyla yemekte sohbet ettik. Gezi boyunca bizlere eşlik eden üç farklı Türk bilim insanı CERN’in varlık amacı, çalışmaları ve geleceği ile ilgili bilgiler verdi. ATLAS dedektörü kontrol odası, dünyanın ilk parçacık hızlandırıcısı ve kampus içerisindeki farklı çalışma alanlarını görme fırsatını da yakaladık. Son gün ise UNESCO ve Birleşmiş Milletler binalarını görme imkanı bularak Old Town’da vakit geçirdik.

Kültür, sanat, bilim ve keyif dolu geçen gezide hepimiz valizlerimizde hatıralarla ülkemize döndük. Şüphesiz ki en büyük kazanımımız, Atatürk’ün hedef gösterdiği “muasır medeniyet” için çalışmak ve daha çok çalışmak oldu.

Bizlere bu fırsatı sağlayan okul yönetimimize, ailelerimize, öğretmenlerimize ve desteğini esirgemeyen tur yetkililerine teşekkür ederiz.